Duurzaamheid

Hoe we het doen?

Stel je voor: een heerlijk malse kip in je recept of op de BBQ en toch je CO2e-footprint verlagen. Door te kiezen voor de Oranjehoen krijg je niet alleen een heerlijke smaak, maar ook nog eens een veel lagere CO2e-footprint dan voorheen. Met onze kip is dat nu gegarandeerd.

Bij de Oranjehoen geloven we namelijk in het continue verbeteren van onze kip. Door meer aandacht voor dierenwelzijn, groene energie door eigen zonnepanelen en vooral ook duurzamer voer zetten we grote stappen voor dier, mens en milieu. Dat is waarom we de eerste en enige kippen in Nederland zijn zonder soja in het voer. Dát en het gebruik van bijproducten in het voer die niet meer gewenst zijn voor mensen, zorgt voor een CO2e footprint die 25% lager is dan die van een standaard Beter Leven 1 ster kip en bijna 50% lager dan bij de conventioneel gehouden kippen in 2023.

Dat betekent dat je van een heerlijke malse kip kunt genieten en ook nog eens een grote reductie in CO2e-footprint erbij krijgt. Dát is onze manier om jou te helpen om zonder schuldgevoel te kunnen genieten van je favoriete kip.

Keuzes zijn belangrijk, vooral de impact van je keuzes. Daarom hebben we een samenwerking met de duurzaamheidsspecialisten van Pré-sustainability, Deloitte en HowGood, om van “wieg tot fabriekspoort” levenscyclusanalyses (LCA) uit te voeren voor onze Oranjehoen kip. Deze beoordelingen zijn essentieel om de CO2e-footprint van onze kippen te meten vanaf het moment dat het voer verbouwd wordt, gemixt wordt bij ForFarmers,  totdat de kip klaar is. Deze transparantie stelt je in staat om de exacte CO2 bijdrage van elk product te zien. (zie rapport hieronder)

Om je een goed inzicht te geven in wat er belangrijk is voor onze reductie hebben we de CO2e in een tabel en grafiek gezet in een rapport dat te downloaden is. Daarnaast hebben we de CO2e uitstoot van de Oranjehoen nu vergeleken met in de Beter Leven 1 ster kip van 2023.

Voor een nog duidelijker beeld hebben we het ook uitgerekend welke extra voordelen je zou kunnen krijgen door al ons werk afgelopen jaar. Per kip en voor ons totaal als Oranjehoen.  Al raden we dat niet aan aangezien dan de winst en onze inspanning voor niks is geweest 😉.

Dus, duurzaam genieten!

 

 

Calculation methode

Als allereerste hebben we samen met Pré-Sustainability, Deloitte en ForFarmers gekeken naar de belangrijkste bronnen voor Co² emissies bij kip. Dat zijn voer, energie, kuikens en de boerderij. Zowel voor het Beter Leven 1 ster wat we hielden en voor de Oranjehoen. Daar hebben we de Co²-footprint voor uitgerekend en ook het landgebruik voor uitgerekend. Wij zetten die besparingen op emissies om in vergelijkingen, zoals hoeveel treinkilometers je zou kunnen maken of hoe lang je je smartphone zou kunnen opladen met behulp van de online tool KWH-naar-CO2 (rensmart.com). Voor meer inzicht in onze methodologie, verwijzen wij u naar onze uitgebreide technische samenvattingen in de onderstaande links.”

 

Dit betekent voor elke kg kip die je eet, dat je gemiddeld 0,79 kg CO² bespaart!

Gemiddeld is het 22,9kg per persoon. Dus 18kgCO² en voor onze boerderij is het 333.222 kg CO² per jaar bespaard.

    Oranjehoen heeft 25% minder CO² emissie / kg kip(vlees)  dan  de standaard ‘1 ster’ kip in 2023

      Dit betekent voor elke kg kip die je eet, dat je gemiddeld 0,79 kg CO² bespaart!

      Gemiddeld is het 22,9kg per persoon. Dus 18kgCO² en voor onze boerderij is het 333.222 kg CO² per jaar bespaard.