Waarom wij in de smaak vallen

Logo_oranjehoen_blauw

DÉ VIJF STERREN KIP VAN NEDERLAND!

Wij zijn altijd bezig met verbeteren. We willen met Oranjehoen het beste van het beste laten zien aan Nederland. Wij hebben daarvoor vijf sterren in het leven geroepen:

Beter Leven keurmerk

HET BETER LEVEN KEURMERK

Winnaar Deltaplan Veehouderij Awards 2023 van de Dierenbescherming met de meest diervriendelijke stal van Nederland.

Niks dan het beste voor onze Oranjehoen kippen. Zo hebben wij dezelfde bezetting per vierkante meter als biologische kippen, negen per vierkante meter. Dit geeft ze de ruimte om te scharrelen. Ze kunnen gemakkelijk naar de overdekte buitenuitloop, ook als er een ophokplicht is. De buitenuitloop heeft namelijk windbreekgaas en een dak. We werken helemaal volgens het principe van de Dierenbescherming en het Beter Leven keurmerk. We gebruiken dit als basis maar gaan nog veel verder voor het leven van onze kippen.

HET BESTE VOOR ONZE KIP

Wij zorgen niet alleen voor voldoende ruimte en gezonde voeding, maar ook voor een ideaal klimaat.

De kuikens kunnen onder de infraroodpanelen heerlijk warm vertoeven net als onder hun moeder. Onze stal reguleert voor ieder kuiken de juiste temperatuur, dat maakt onze stal bijzonder en dit is één van de redenen dat de Dierenbescherming onze stal heeft uitgeroepen tot winnaar van hun dierenwelzijn award 2023.

Het klimaat stemmen wij af op de ontwikkeling van onze kip. Zo starten de kuikens in een warm en vochtig klimaat om zo de best mogelijke leefomgeving te creëren.

Lokaal kringloopvoer

Lokaal voer zonder soja

Wij produceren hectares aan biologische groenten, waar de restanten van aan de kippen worden gevoed.

De Oranjehoen is de enige kip in Nederland die geen soja gevoed krijgt, we hebben dit vervangen door lokale eiwitten. Hierdoor heeft het voer een lage co2 footprint .

Voedselverspilling

We willen voedselverspilling aanpakken met een concept dat voor iedere boer in de sector toegankelijk is. Niet door miljoeneninvesteringen, maar door te focussen op verduurzaming vanuit de huidige situatie van een boer. We voeden onze kippen akkerbouwproducten van eigen land, dit voer bestaat voor 10 tot 20% uit akkerbouwproducten die worden afgekeurd door schoonheidsfoutjes.  Zo gooien we niks weg en de kippen zijn er dol op .. De Oranjehoen wordt als hele kip verkocht, voor de minder gangbare delen proberen we ook een manier te vinden zodat er niets wordt verspilt en alles in Nederland blijft.

Duurzaamheid

Wij vinden het niet alleen belangrijk dat onze kippen onderscheidend zijn, maar ook dat de boerderij dit is. Daarom werkt de Oranjehoen continue aan het verbeteren en verduurzamen van de boerderij.De eerste stap: een energie neutrale boerderij. Dat is behaald door de zonnepanelen op het dak en de infraroodverwarming in de stallen.

Geen antibiotica

Je bent wat je eet

Door het unieke dieet van de Oranjehoen, wordt niet alleen de kleur van het vlees anders, maar de kip zelf ook.

Onze kip is veel malser en heeft daarnaast ook nog eens meer voedingswaarde.

Geen antibiotica

Het vlees van onze Oranjehoen is altijd antibiotica-vrij. Door onze kippen de tijd en ruimte te geven om rustig groot te worden en een uniek luxe dieet voor te schotelen is het gebruik van antibiotica niet nodig.

Zo werken wij aan de gezondheid van mens, dier en milieu.

 

De Kip

Er is voor een robuust oer ras gekozen, die langzaam groeit en de oer-kenmerken van een kip vertoont, met actief scharrelen, zeer attent is en prachtige kleuren heeft. Net als bij opa vroeger. 

Vijftig tinten bruin-witte kippen in de stal, dat is gelukt met de Oranjehoen.

Energieneutrale boerderij

ONZE VISIE

Wij geloven in continue blijven verbeteren, om over 40 jaar een duurzamere boerderij door te geven aan de volgende generatie . Daarom gebruiken wij reststromen van de akkerbouw om de kippen te voeden, de mest van de kippen gebruiken wij vervolgens om de akkerbouw te voeden.

LOKAAL VOER, GEEN SOJA

Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet. Wij werken alleen met lokaal voer. Dat betekent geen volle boten met soja, maar lokale producten. Onze kippen hebben als enige een sojavrij dieet, hierdoor is de footprint van het voer bijna 40% minder CO2 en heeft het een betere impact op de biodiversiteit.

Naast lokaal voer gebruiken we reststromen uit de akkerbouw. Deze reststromen bestaan uit onder andere wortel en rode biet, zo krijgt de kip dan ook zijn unieke kleur.

DE TOEKOMST

We willen naar een klimaatneutrale Oranjehoen. Momenteel lopen we al voorop, maar we willen hierin blijven verbeteren.

Onderscheidend in kleur en smaak

De Unieke Kleur

De kleur van de Oranjehoen is onmiskenbaar en puur natuur! Uniek in zijn soort en ook nog eens Typisch Hollands. De Oranjehoen is het toonbeeld voor Hollands meest welvarende kippetje. En zeg nou zelf; een beetje kleur in het leven maakt alles zoveel mooier

De malse smaak

Het unieke van de Oranjehoen zit hem niet alleen in de kleur. De smaak is weergaloos: de kip is mals en het vlees is sappig.

Deze unieke smaak komt voort uit het speciale dieet wat wij onze kippen voorschotelen en door de ruimte die we onze kippen geven voor de optimale ontwikkeling van het vlees. Het stressvrije & diervriendelijke leven van onze kip zorgt er dan ook voor dat u kunt genieten van het perfecte stukje vlees!

Betere voedingswaarde

Door het unieke dieet krijgen de kippen meer voedingsstoffen binnen. Dit zorgt voor een hogere voedingswaarde in het vlees van de Oranjehoen.